Uzmanlıklarımız
Sağlık Hukuku
Temel Kavramlar ve Kurumlar ile Mevzuat Hasta ve Hekim Hakları
Tıbbî Müdahalenin Hukuka Uygunluğunun Şartları
Tıbbî Müdahalelerden Kaynaklanan Hukukî Sorumluluk
Hekimlerin Cezaî Sorumluluğu
Sağlık Hizmetlerinde İdarenin Sorumluluğu
Organ ve Doku Nakli ile İnsan Üzerinde Deney ve Deneme
İlaç Hukuku
Sağlık Hukuku Davaları ve Çeşitleri Nelerdir?
Sağlık hukuku davaları söz konusu halinde olduğu zaman kişilerin başvurduğu avukat, sağlık hukuku avukatı olacaktır.
Sağlık hukuku çerçevesinde sağlık hukuku davaları oldukça geniş konu kapsamlı ve alt başlık kapsamında da değerlendirilmekte ve görülmektedir. Sağlık hukuku davalarının başlıca konu başlıkları arasında doktorun hukuki sorumluluğundan, doktorun hastaya karşı sözleşme içi veya sözleşme dışı sorumlulukları ve doktor ile hasta arasındaki hukuki ilişkiden doğan sorumluluk konuları ele alınmaktadır. Bununla birlikte sağlık hukuku davaları arasında hatalı tıbbi tedavi ve akabinde doğan sonuçlar da ele alınacaktır. Doktora tazminat davası açma konusunda sağlık hukuku davalarının konumu önemli bir yere sahiptir.
Sağlık Hukuku Hakkında
Gerek 2004 yılı sonrası mevzuattaki önemli değişiklikler gerek hak arama özgürlüğünün genişlemesi ve bu alandaki bilinçlenme gerekse sağlık reformu, beraberinde sağlık alanında önemli hukuksal sorunları doğurmuştur. Yalnızca ceza hukuku alanında değil, özellikle medeni hukuk, borçlar hukuku ve idare hukuku alanlarında da önemli hukuksal sorunlar her geçen gün sayısal olarak artarak yargı organları önüne taşınmaktadır. Bu alanlardan estetik cerrahi veya iç hastalıkları, kadın doğum, ortopedi, cerrahi alanlarındaki tıbbi müdahale hatalarından kaynaklı hukuksal sorunlar yaşandığı gibi, organ nakli, kök hücre araştırmaları, genetik testler ve diş sağlığı alanlarında da yoğun ve yeni sorunlar sürekli hukuk yaşamına katılmaktadır. Bu alan çok bilimli bir alan olduğu için gerek eğitimde gerek uygulamada konunun çok bilimli ele alınması ve uygulanması gerekir. Mevzuat yapımında da mevzuatın uygulanmasında da bilirkişilik gibi yan konularda da hem hukuk hem sağlık alanlarında çalışanların hukuk eğitimi almaları, tezli lisansüstü çalışmalarla ülkemiz hukukuna katkı sağlamaları elzem bir gerekliliktir. Kaldı ki, koruyucu hukuk anlamında, hukuk bilgisi sağlık çalışanlarının hukuksal sorunlarla boğuşmalarını da önleyici bir fonksiyon görecektir.
Bu alandaki reform halen devam etmekte, mevzuat sürekli yenilenmekte, yeni sorunlar karşısında yıllar öncesinin hukuk anlayışıyla oluşturulmuş yargı içtihatları değişmekte ve hukukçular kadar sağlık alanında çalışanların bilimsel eserleri de bu reformun sağlıklı gelişimi ve uygulamanın modern hukukun gereksinimlerine uygun yürütülmesine imkan sağlayacaktır. Her iki alanın mensupları için, bu alan aynı zamanda bir meslek alanı olarak da görünmektedir.