Dilekçe Örnekleri
Şikayet Nasıl ve Nereye Yapılır
Öncelikle böyle bir durumla karşılaştıktan sonra eğer şikayetçi olunacaksa bunu vakit kaybetmeden yapmak gerektiğini sizlere hatırlatalım. Aksi takdirde zaman aşımına maruz kalabilirsiniz.
Bu konuda başvurunuzu ilgili Adliyenin Müracaat Savcılığına yapmanız gerekmektedir. Hazırlayacağınız dilekçe ile başvuruda bulunduktan sonra muhtemelen Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadeniz alınacaktır. İfadenizde tekrar detaylı bir şekilde olay size sorulacak ve buna göre zapta alınacaktır. Sonrasında ise; Cumhuriyet Savcısı tarafından artık soruşturma başlatılmış olacak ve soruşturma sonucunda da bir karar verilecektir.
Dilekçe Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli
Eğer Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunacaksanız, hazırlayacağınız dilekçede bazı hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Şimdi kısaca bunlara da bir göz atalım.
Yazdığımız tüm dilekçelerde olduğu gibi Savcılık Şikayet dilekçesinde de sağ üst köşede TARİH muhakkak yazılmalıdır.
Yazılan dilekçenin tamamlanması ile birlikte muhakkak, ilgili kişinin adı soyadı ve imzası bulunmalıdır.
Şikayet konusu çok hikayeye kaçmadan az ve öz bir şekilde anlatılmalı, az ve öz derken suçun aydınlatılmasına ve soruşturmanın seyrine etki edecek önemli noktaların atlanılmamasına da özen gösterilmelidir.
Kimlik bilgileri açık bir şekilde yazılmalıdır.
Muhatabın doğru bir şekilde yazılması gerekmektedir. Örnek : Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı ‘na gibi
.......................... CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
ŞİKÂYET EDEN : Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik No)
Adres
ŞÜPHELİ : Adı, Soyadı ve Adresi tarafımdan bilinmiyor.
Cep Telefonu:. … … .. ..
SUÇ KONUSU : Hakaret (TCK. Md. 125)
SUÇ TARİHİ : …/…/… Saat: .. ..
AÇIKLAMALAR :
1-…/…/… tarihinde sabah saatlerinde yakın arkadaşım Sayın … beyefendi ile bir konu hakkında görüşme yaparken,. … … .. .. numaralı telefonuma bir mesaj geldi. Telefonu çıkardım. Mesajı okuduğum. Mesaj. … … .. .. numaralı telefondan geliyordu. Mesaj şu şekilde idi. “İyi geceler tavuk” şeklinde idi.
2-Mesajı gönderen kişinin kim olduğunu bilmiyorum. Mesajı gönderen kişinin kim olduğunu ve bu mesajı neden gönderdiğini öğrenmek için. … … .. .. numaralı telefon aradım. Fakat telefon cevap vermedi. Bu durumda şüphelinin tespit edilerek cezalandırılması için gereğini talep ediyorum.
HUKUKİ NEDENLER : TCK. ve ilgili mevzuat.
DELİLLER : Telefon mesajı, tanık beyanı ve her tür delil.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda kısaca açıklanan nedenlerle, kim olduğunu ve ne amaçla bu mesajı gönderdiğini bilmediğim şüphelinin cezalandırılması için gereğini saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/…
Adı ve Soyadı
İmza