Makaleler
3600 işten ayrılma dilekçesi işten ayrılma dilekçe örneği
15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirenlerin istifa etmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanması için , ilk işe giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önce olmalıdır.
08.09.1999 ve 30.04.2008 tarihleri arası ilk işe giriş bildirimleri olan çalışanlar ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 gün prim ödemek şartı ile yaşı beklemek üzere istifa edilmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanabileceklerdir.
01.05.2008 den sonra ilk defa işe başlayanlar ise 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim günü koşullarını sağlamaları ve yaşı beklemek üzere işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanabileceklerdir.
Kıdem tazminatının alınabilmesi için işten ayrılma dilekçesinde, işten ayrılma nedeninin yaş dışında diğer emeklilik şartlarının yerine getirilmesi ve yaşın beklenecek olması şeklinde belirtilmesi gerekmektedir ve işten çıkış işlemi bu maddeye istinaden gerçekleşmelidir. Kıdem Tazminatına hak kazanan çalışanın bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğünden alınacak“ kıdem tazminatına hak kazanmıştır “ ibareli bir yazının işverene ibrazı gerekmektedir.
Burada özellikle belirtmek istediğimiz bir durum vardır. Yukarıda açıkladığımız şartlar ve süreler kıdem tazminatı açısından değerlendirilmektedir. Bu şekilde işten ayrılan ve kıdem tazminatını hak eden çalışanların yine bu şartlara istinaden ihbar tazminatını almaları gibi bir durum söz konusu değildir.
Tazminat alıp tekrar çalışmak mümkün mü?
Bu hak kapsamında kıdem tazminatı alanların yeniden çalışıp çalışamayacağı konusu farklı değerlendirmelere konu olabiliyordu. Bu durumdaki işçiler kısa bir süre sonra yeniden çalışmaya başladıklarında tazminatı ödeyen işveren bu kişiler hakkında “hakkın kötüye kullanıldığı” iddiası ile dava açıp tazminat istiyordu. Diğer yandan Anayasa’da açıkça yer alan çalışma hürriyeti kapsamında bu kişilerin tazminat aldıktan sonra yeniden çalışmasının “hakkın kötüye kullanılması” olup olmadığı konusunda farklı kararlar da söz konusuydu.
Yargıtay nokta koydu
15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alan bir işçinin bu hakkını kötüye kullandığı iddiası ile açılan davada Yargıtay açıkça, bu durumdaki işçilerin yeniden çalışmaya başlamasının “hakkın kötüye kullanılması” olmadığı yönünde karar verdi. Bu karar sonrası 15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alan kişilerin yeniden çalışmaya başlamalarının önünde bir engel kalmamış oldu. Daha önce bazı durumlarda mahkemeler işçinin çok kısa bir süre sonra yeniden çalışmaya başlaması halinde bu durumun “hakkın kötüye kullanılması” olarak değerlendirilebileceği yönünde kararlar verebiliyorlardı. Ancak kararda açıkça bu ifadenin yer alması tazminat alan kişilerin yeniden çalışabileceklerini ortaya koymuş oldu.
Bu karar 15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı talep edecek işçilerin elini önemli ölçüde güçlendirmiş oldu. Bu şekilde kıdem tazminatı alacak işçiler yeniden çalıştıklarını işverene ve çalışma arkadaşlarına duyurmamak gibi yöntemlere başvuruyorlardı. Ancak bu karar sonrası bu haklarını kullanarak açıkça işvereni zarara uğratmadıkları durumlarda yeniden çalışmaya başlamalarının önünde bir engel kalmamış oldu.
T.C. YARGITAY
9.Hukuk Dairesi
Esas: 2008/6427 Karar: 2009/23304 Karar Tarihi: 17.09.2009
İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI - İŞÇİNİN NOTER ARACILIĞIYLA DAVALI İŞVERENE İHTARNAME YOLLADIĞI - İHTARNAME İLE BEŞ GÜN SÜRE VERİLDİĞİ - DAVALI İŞVERENİN İHTARNAMEYİ TEBELLÜĞ ETTİKTEN BEŞ GÜN SONRA TEMERRÜDE DÜŞTÜĞÜ - FAİZE TEMERRÜT TARİHİNDEN HÜKMEDİLMESİ GEREĞİ
ÖZET: Davacı işçi noter vasıtasıyla davalı işvereni gönderdiği ihtarname ile temerrüde düşürmüştür. Davacı, davalı işverene alacaklarını ödemesi için beş gün süre vermiştir. Bu durumda davalı işveren ihtarnameyi tebellüğ ettikten beş gün sonra temerrüde düşmüştür. Mahkemece fazla çalışma ve genel tatil ücretlerine temerrüt tarihinden itibaren faize hükmedilmesi gerekir.
ÖRNEK
İHTARNAME
KEŞİDECİ : ………………….…..T.C…….…………
……………………………………………….SARIYER
MUHATAP : ……………………………………………….TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
……………………………………………… KAĞITHANE
İHTAR KONUSU : Aşağıdaki hususların muhataba ihtarından ibarettir.
16.11.2016 tarihinden bu yana iş yerinizde sigortalı olarak çalışmaktayım. 4857 ve 1475 sayılı iş kanunun 14. maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi gereği 18.06.2019 tarihi itibariyle, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme süresini tamamladım. Gördüğüm lüzum üzerine iş yerinden iş sözleşmesini sona erdirerek ayrılıyorum.
Sonuç Olarak : kıdem tazminatım, fazla mesailerim, genel tatil ve ulusal bayram ücretlerim, Maaş ücretlerim, yıllık, Haftalık tatillerim, UGBT,Fazla mesai, izinlerim vs. tüm işçilik alacaklarımın karşılığı olan toplam 30,00,00 TL'yi tebliğ edildiği tarihten itibaren 3 iş günü içinde sizdeki maaş hesabıma yatırmanızı, aksi takdirde işçi alacaklarının tahsili için yasal yollara müracaat edeceğimi ve yargılama gideri ile vekâlet ücretinin tarafınıza ait olacağı hususları vekâleten ihtar ediyorum.
İHTAR EDEN
………………..