Makaleler
Trafik kazası Manevi tazminatın hakkınız olabilir ?
Yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarında geriye dönük zaman aşımı süresi 15 yıl dır.
sadece yaralamalı kazalarda ise zaman aşımı süresi son 10 yıl dır trafik kazası sonucu sakatlanan kişilerinde tazminat hakkı olduğunu biliyor musunuz ?
Ölümlü veya yaralamalı trafik kazalarında talep edilebilecek zararlar maddi veya manevi tazminat başlığı altında kazaya neden olan kişi veya kurumlardan talep edilebilir. Bu incelemenin başlığını manevi tazminat kavramı oluşturmaktadır. Maddi tazminat ile manevi tazminat arasındaki en büyük fark; maddi tazminatın konusu olan zararların giderilmesi genel olarak mümkünken manevi zararlarda telafi edilemezlik söz konusudur. Zira burada şahıs somut bir zararın tazminini değil aksine yaşadığı keder kaynaklı bir talepte bulunmaktadır.
Manevi tazminatın hukuki niteliği hususunda bir görüş birliği mevcut değildir. Bu tazminatın amacının ceza, telafi veya tatmin olduğu hususunda görüş ayrılıkları mevcuttur. Ancak kanaatimizce bu tazminat mevcut zararı telafi edip ödeneceği şahsı tatmin eden ve ödeyecek kişi veya kuruma da ceza olacak bir miktar üzerinden belirlenmelidir. Bu nedenle manevi tazminat hem ceza hem telafi hem de tatmin amaçlıdır.
Türk Borçlar Kanunu’nun 56. maddesi “Hâkim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir. Ağır bedensel zarar veya ölüm hâlinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.” demek suretiyle manevi tazminat kavramını açıklamaktadır. Görüldüğü üzere manevi tazminat talebinin en büyük şartı “ bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesidir.” Bedensel bütünlüğü zarar gören şahıslar bu zarara neden olan kişi veya kurumlardan manevi tazminat talep edebilirler