Makaleler
Müvekkil Dava Hakkında Genel Bilgilendirme
1- Bir kişi avukata vekâlet verdikten sonra artık bütün işler avukatı tarafından takip edilir. Örnek olarak bizim servislerimize vekâlet verdikten sonra bütün duruşmaları avukatlarımız tarafından takip eder. Müvekkilin duruşmaya gelme zorunluluğu yoktur. Gelse dahi bile hâkim müvekkili dinlemez avukatı muhatap alır.
2-İş akdini fesheden kişi avukata müracaat ettiğinde ve vekâlet verdiğinde, avukat tarafından ilk önce arabuluculuk sürecini başlatılır. Bir ay süren arabulucuda anlaşma olmaz ise avukat davasını açar.
3-İş davası açan bir kişi işe iade davasında 350 TL, kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacakları davasında ise 2019 Yılı için 600 TL yargılama masraf ve harçlarını dava açma aşamasında ödemek zorunda. Dava sonunda müvekkilin haklı olması durumunda yani dava kazanıldığında yaptığı bütün masrafları kendisine iade edilir.
4-Tanık isimleri bir sefer bildirilir. Daha sonrasında değiştirilip ekleme yapılmaz. O yüzden tanıkların iyi seçilmesi lazım. Özellikle aynı şirkete davası olmayan, uzun süre çalışan kişilerden tanıkları seçin. Müvekkiller, mahkemenin tanıkları çağırdığı zaman tanıklarıyla beraber duruşma günü mahkemeye gelerek avukatını bekler, avukat gelir tanıkları bilgilendirir ve duruşmaya girilir. Tanıkların dinleneceği tarih belli olduğunda ki genellikle 2. Durumada tanıklar dinlenir, avukat duruşmadan 1 hafta önce arayıp tanıkların hazır edilmesini müvekkilinden ister. Bu nedenle avukat aramadan veya tanıklara tebligat gelmeden tanıkları adliyeye getirmeyin.
5-Islah harcı dava açıldıktan sonra dosyanın bilirkişi tarafından hesabı yapıldıktan sonra yatırılan bir masraftır. Bu hesaplamada mahkeme belli bir harç ister, müvekkil bu harcı yatırmak zorundadır. Buna ıslah harcı deniyor. Tavsiyemiz o ki genel anlamda avukatlara ücret ödendiğinde banka kanalıyla ödenmesi ya da elinde bir makbuz olması daha sağlıklı olur, çok şükür bu konu da işçi sınıfı ile aramızda ki güvenden dolayı elden ücret konusunda sıkıntı çıkmaz. Bizim açımızdan güven çok önemlidir.
6-Avukat davayı ıslah ettikten sonrası artık dosya karara çıkacağı demektir. Karar çıktıktan sonrası mahkeme gerekçeli kararını avukatlara tebliğ eder. Varsa itirazları bunu 14 gün içinde yapar ve dosya istinafa gider. Temyize giden dosyada belli bir bekleme süresi başlar ve artık bu aşamadan sonra avukatın yapacağı bir şeyi yok. İş yoğunluğuna göre ne zaman dosyanın sırası gelirse dosya evrak üzerinden incelenir. Yani istinaf veya temyizde bazı özel durumlar hariç duruşma olmaz. Önemli olan avukatların ilk derece mahkemesinde yani İş Mahkemesinde hazırladığı dosya ve yaptığı savunmalardır. Bir diğer husus ise tarafların, tanıkların beyanları, eldeki resmi belgeler vs delillerdir. İş Mahkemelerinde işçilerin fazla mesai, genel tatil ve hasta tatili gibi alacakların ispatı için en önemli deliller aylık veya günlük puantaj, shift gibi yazılı belgeler ve aynı işyerinde çalışan tanıkların beyanlarıdır. Bu yazılı nöbet çizelgelerine ilişkin belgelerin tüm hizmet süresini veya büyük çoğunluğunu kapsaması önemlidir.
7-Hukuk servislerimizde dosyası olan arkadaşların dosyalarının akıbetini UYAP vatandaşlıktan takip etmesini rica ediyoruz. Ayrıca olumlu veya olumsuz bir durum olduğunda avukatlarımız zaten sizi arayarak ya da SMS ile bilgilendirmektedir. Siz aranmıyorsanız biliniz ki dosyanız normal akışından devam ettiğini bilmenizi isteriz. O yüzden avukatların iş yoğunluğu, sürekli adliyede duruşmalarda olmaları veya arabuluculuk görüşmeleri nedeniyle dışarda olduklarını dikkate almanızı, dosyalarınızı uyap vatandaşlık üzerinden takip etmenizi rica ederiz.
İş hayatında huzur ve mutluluk diliyoruz. İyi çalışmal