Makaleler
Özel Güvenlik Hukuku
• Özel Güvenlik Şirketi kurulması, gerekli izinlerin alınması • Özel Güvenlik Faaliyet İzin Belgesi alınması ve değişiklikleri • Sözleşmelerin hazırlanması ve kontrolü • Özel Güvenlik Görevlilerinin istihdamı ile ilgili iş hukuku ve özel güvenlik hukuku danışmalık • Alarm Merkezi Kuruluşu ve ilgili izinlerin alınması ile ilgili danışmanlık • Davaların takibi Büromuzda çalışan her bir Özel Güvenlik Avukatı Özel Güvenlik Hukuku alanında büyük tecrübe sahibidir.
ÖZEL GÜVENLİK HUKUKU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN KAVRAMLAR
GÜVENLİK
Bireylerin umumi veya umuma açık yerlerde saldırıya, zorlanmaya, itilip kakılmaya, engellenmeye, durdurulmaya ve alıkonulmaya uğramadan dolaşmaları veya bulunmaları, can ve malları için endişe duymamalarını ifade eder.
ÖZEL GÜVENLİK ŞİRKETLERİ
Faaliyet iznini İç İşleri Bakanlığından alan, Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulan, şirket hisseleri nama yazılı olan münhasıran koruma ve güvenlik hizmeti veren şirketleri ifade eder.
ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI
Faaliyet iznini İç İşleri Bakanlığından alan, Özel güvenlik görevlileri ve yönetici adaylarına özel güvenlik eğitimi vermek üzere kurulan eğitim kurumlarını ifade eder.
ÖZEL GÜVENLİK BİRİMLERİ
Faaliyet iznini valilikten alan, bir kurum veya kuruluşun güvenliğini sağlamak üzere, kendi bünyesinde kurulan birimi ifade eder.
ALARM İZLEME MERKEZLERİ
Faaliyet iznini valilikten alan, alarm sistemleri aracılığıyla sürekli olarak yapılan izleme sırasında gelen ihbarları değerlendiren ve teknik bakımdan doğrulanan ihbarları sorumluluk bölgesindeki genel kolluğa en kısa zamanda bildiren kuruluşları ifade eder.
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ
Kanun kapsamında özel koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirmek amacıyla istihdam edilen kişileri ifade eder.
ÖZEL GÜVENLİK KOMİSYONU
Her ilde vali yardımcısının başkanlığında, il emniyet müdürlüğü, il jandarma komutanlığı, ticaret odası başkanlığı ve sanayi odası başkanlığı temsilcilerinden oluşan komisyonu ifade eder.
ÖZEL GÜVENLİĞİN FELSEFESİ
Özel güvenliğin felsefesi birbirinden ayrılması mümkün olmayan ve bunlardan birinin olmaması halinde özel güvenlikten bahsedilmeyen Liberal Demokrasi ve Liberal İktisata dayanmaktadır.
Özel güvenlik felsefenin amacı bireyleri ve toplumu kamu hizmetlerinin pasif tarafı olmaktan çıkarıp aktif olarak devreye sokabilmektir. Talep eden, sorgulayan, çözüm öneren ve çözüm bulan, kamu yönetimine mecbur ve mahkûm olmayan birey hedeflenmektedir.
ÖZEL GÜVENLİĞE NİÇİN İHTİYAÇ DUYULDU?
Devletin temel görevi vatandaşlarının kısaca can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Devlet bu sorumluluğunu genel kolluk kuvvetleri aracılığı ile yerine getirmektedir.
Ancak gelişen toplum, suç oranlarının artması gibi sebeplerle artık devlet bu temel görevini yerine getirirken toplumun tüm kesimlerine hitap edemez hale gelerek zaaflar yaşamaya başlamıştır.